Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Γυναίκες

Μαρία Κάλλας.
Η μεγάλη ελληνίδα που σημάδεψε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της στο εξωτερικό κάνοντας γνωστή την Ελλάδα ήταν η Μαρία Κάλλας.
Το πραγματικό της όνομα ήταν Καικιλία-Σοφία-Άννα-Μαρία Καλογεροπούλου.
Γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1923 στη Νέα Υόρκη.  Η Μαρία Κάλλας πέρασε στην αιωνιότητα στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 στο Παρίσι. Η κηδεία της έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου και, αφού το σώμα της αποτεφρώθηκε όπως επιθυμούσε, την άνοιξη του 1979 η τέφρα της σκορπίστηκε στο Αιγαίο.
Καλιρρόη Παρέν.
Μια από τις σημαντικότερες γυναίκες που κατάφεραν να αναδείξουν την προσωπικότητα της γυναίκας , είναι η Καλιρρόη Παρέν. Γεννήθηκε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο νομό Ρεθύμνης και είναι πρωτοπόρος της γυναικείας επανάστασης.

Οι επιδόσεις της στα γράμματα είναι τέτοιες που τον ίδιο χρόνο καλείται από την Ελληνική κοινότητα της Οδησσού για να διευθύνει το παρθεναγωγείο της. Το 1888 ιδρύει την πρώτη γυναικεία εφημερίδα, την εβδομαδιαία «Εφημερίδα των Κυριών» και το 1918 εξορίζεται στην Ύδρα για τα πολιτικά της φρονήματα. Η πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια είναι επίσης και η πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφος και εκδότης, αλλά και η πρώτη Ελληνίδα που συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια: στο Παρίσι το 1889, το 1891, στο Α’ Β’ και Γ’ « Διεθνές συνέδριο των γυναικείων έργων και ιδρυμάτων», ενώ το 1893 αντιπροσώπευσε την Ελλάδα και τις Ελληνίδες και στο Διεθνές συνέδριο του Σικάγου. Καρπός των εντυπώσεων της από το συνέδριο αυτό είναι η «Ένωσης υπέρ της χειραφετήσεως της γυναικός» που ίδρυσε όταν επέστρεψε. Είναι μια γυναίκα η οποία Έως τις 15 Ιανουαρίου του 1940, όταν απεβίωσε, τιμημένη με το χρυσό σταυρό του Σωτήρος, η Καλλιρόη Παρέν δεν απαρνήθηκε ποτέ τις χαρές του φύλου της, στον αγώνα για τη χειραφέτηση. Κατάφερε να ξεπεράσει το παρόν, να δείξει ένα αδιανόητο για τις έως τότε προκαταλήψεις μέλλον, και να δείξει στην κοινωνία τη γυναικεία αξία ανοίγοντάς με ακροβατικές υπερβάσεις το δρόμο για την ισότητα.


Η Αμαλία Κουτσούρη-Φλέμινγκ ήταν Ελληνίδα ιατρός και βουλευτής. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 28 Ιουνίου του 1912 και ήταν κόρη του γνωστού δερματολόγου της Πόλης Χαρίλαου Κουτσούρη. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου αναγορεύτηκε διδάκτωρ.
 Πέθανε στις 26 Φεβρουαρίου του 1986, χωρίς να προλάβει να δει τη δημιουργία του Ιδρύματος Βασικής Βιοϊατρικής Έρευνας Αλέξανδρος Φλέμινγκ, το οποίο ιδρύθηκε χρόνια αργότερα στη Βάρη και σήμερα θεωρείται ως ένα από τα πληρέστερα του είδους του στον κόσμο.
Η Αμαλία Φλέμινγκ υπήρξε και Πρόεδρος του Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων(ΣΕΕ) και το 1965 τιμήθηκε με το παράσημο Ευποιίας.
Παράλληλα, ανέπτυξε δραστηριότητα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα δικαιώματα των γυναικών και την ειρήνη: Διεθνής Αμνηστία (πρώτη πρόεδρος του ελληνικού τμήματος), Δημοκρατική Μέριμνα, Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Oπου κι αν εστίαζε κανείς, κάτι θα άγγιζε από το απέραντο μεγαλείο αυτής της αγέρωχης και περήφανης γυναίκας, που έσκυβε μεν το κεφάλι στο μικροσκόπιο για να ερευνήσει τον μικρόκοσμο του Σύμπαντος.

Ελένη Σκούρα, πρώτη Ελληνίδα βουλευτής, το 1953, χρονιά που παραχωρήθηκε στις γυναίκες στην Ελλάδα το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.


Ειρήνη Παππά,η σταρ των 5 ηπείρων, η ζωντανή καρυάτιδα ,η Bella Greca...Στέκεται 100 τουλάχιστον φορές απέναντι από την κάμερα σε διεθνείς παραγωγές, αριθμός ταινιών-ρεκόρ για ελληνίδα ηθοποιό. Γίνεται μια περιπλανώμενη θιασώτης των λέξεων και της εικόνας και κάνει ταινίες σε όλες τις ηπείρους και γνωστή την Ελλάδα ανα τον κόσμο.
Η Μελίνα Μερκούρη ήταν ηθοποιός και πολιτικός. 
Η πρώτη κινηματογραφική δουλειά της ήταν η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Στέλλα» (1955). Με το ρόλο, όμως, της Ίλια στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» (1960), αλλά και τη θεατρική μεταφορά του έργου στη Νέα Υόρκη, η Μελίνα Μερκούρη απέκτησε πλέον διεθνή φήμη.
Όραμά της ήταν μέχρι το θάνατό της η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΧΛΑΔΙΩΤΟΥ ( Η κυρά της Ρω): Στο ξερονήσι αυτό , μόνη, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σηκωνόταν κάθε μέρα και με θάρρος ύψωνε την Ελληνική σημαία, αλλά και επί 34 χρόνια έκανε αυτή την…ιερή κίνηση! Παράδειγμα ισχυρό Φιλοπατρίας! Σύμβολο-Ιδέα-Πίστη.
Το όνομά της έγινε σύμβολο. Σημείο αναφοράς γενναιότητας και πατριωτισμού. Μια γυναίκα με πρόσωπό τσαλακωμένο από τις αντιξοότητες, με ένα κορμί ζαρωμένο από το αλάτι της θάλασσας και τις κακουχίες, αλλά με βλέμμα πεντακάθαρο με καρδιά αγνή, με ψυχή που ξεχείλιζε στα κύματα γύρω από το μικρό της νησάκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου